Tall kake av mandel kjeks

Fortsatt populær selv om første ideer på slik kake fant sted for et par år siden. Ikke rart, det er et pust av friskhet blant kjeks og marengs kaker, en fantastisk gave til jubileum, bursdag, Valentinsdag, praktisk talt for enhver anledning. Vi baker den i form av tall, bokstaver, hjerter … Vanligvis er de to kjeks (kan også lages av kakebunn delt i tyne plater) med lett vaniljekrem eller ostekrem slik jeg pleier lage. Den kan selvølgelig lages med forskjellige smaker på både kjeks og krem. Du er bare begrenset av fantasien :-). Kaken kan være litt tidskrevende hvis du tilbereder all dekorasjonen selv, men den er ikke vanskelig. Alt arbeidet kommer ned på å elte og bake kjeks (som kan bakes dagen eller noen dager før og oppbevares tørt) og tilberede en enkel krem. Smaker veldig godt og ser meget flott ut.

Først skal du tilberede tall skrevet ut på arket og klippet ut slik at du kan bruke den som en sjablong for å skjære ut tall fra deigen.

Her brukte jeg det tall skrevet ut på A4-format (25 cm høyt), best på litt tykkere papir.

Ingredienser til kjeksen (gir 4 tall):

 • 400 g hvetemel
 • 100 g malte mandler
 • 100 g melis
 • 250 g usaltet smør, kald
 • 1 stort egg
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • klype salt

Ingredienser til kremen:

 • 100 g smør i romtemperatur
 • 300 g kremost naturell
 • 50g melis
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 100 g vaniljekrem

Sikt hvetemelet, tilsett mandlene og kald smør skjæret i mindre terninger.

Du kan kjøre det i kjøkkenmaskin, bruk elte kroken. Tilsett egg, sukker, salt, vaniljeekstrakt og elt rask. Form deigen til en ball, pakk den inn i plastfolie, og avkjøl i kjøleskapet i ca 60 minutter.

Etter denne tiden, del deigen i 4 deler. Kjevl ut den første delen til en tykkelse på ca. 4-5 mm, dryss lett med melet. Brett forsiktig rundt kjevle og overfør til et flatt bakebrett med bake ark på.

Skjær ut tallet med en skarp kniv (gjør det direkte på bakepapiret og bakebrettet, fordi tallene er store og det kan være vanskelig å overføre dem til bakebrettet)

Du skal skjære ut tallene to ganger hver på samme måte. Sett de tilbake i kjøleskapet, denne gangen på stekebrettet og la den avkjøles i  30 minutter. Rett før baking, stikk gjennom med en gaffel flere steder, slik at deigen hever ikke under bakingen.

Forvarm ovnen til 180 ° C (varmt luft). Legg brettet med deigen i ovnen, så skal du bake tallene i ca. 13 – 16 minutter eller til kantene er gylne.

Deigen kan fryses og brukes senere til å lage for eksempel små kjeks o.l.

For å lage kremen visp smøret med melis i ca 5-6 minutter, tilsett ostekrem, vaniljekrem og vanilje ekstrakt og visp igjen et par minutter.

Ha kremen i en sprøytepose med en rund sprøteposespiss, ca 1,5 cm i diameter og dekorer første tall kjeks så dekk den med den andre kjeksen, så dekorer med krem igjen forsiktig.

Pynt med makroner, friske blomster, pikekyss, marengs, friske bær.

Husk at kaken skal dekkes med kremen og pyntes samme dagen, helst 4-5 timer før den skal spisses. Oppbevares i kjøleskapet. Kaken skjæres perfekt når kaken er mykgjort av kremen.

Nyt smaken!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere liker dette: